ČINJENICE

Grad Zaječar okružen planinama Tupižnicom, obroncima planine Deli Jovani i Stare Planine nalazi se u centralnom delu u Timočke Krajine.

Foto: TOG Zaječar

Nalazi se u Zaječarskoj kotlini (između 43°54′ i 43°42′ severne geografske širine, 22°07′ i 22°24′ istočne geografske dužine i 137 m nadmorske visine).

Najvažnija drumska saobracajnica je magistralni put A1 koji se iskljucuje sa auto-puta Beograd-Niš kod Paraćina i vodi preko Zaječara do granice sa Bugarskom.

Druga takođe vitalna saobracajnica je magistralni put koji se pruža iz pravca Kladova preko Negotina, prolazi preko teritorije opštine Zaječar ka Knjaževcu i Nišu.

Foto: TOG Zaječar

Na 11 km istocno od grada nalazi se administrativni granicni prelaz sa Bugarskom.

Grad je udaljen 100 km od Niškog i 250 km od Beogradskog aerodroma.

Teritoriju presecaju reke Crni i Beli Timok koji spajanjem čini Veliki Timok koji protiče i kroz grad Zaječar.

Na teritoriji opštine postoje tri veštacka akumulaciona jezera: Grliško, Rgotsko i Sovinac.

Foto: TOG Zaječar

Nedaleko od Zaječara nalazi se banjsko lecilište Gamzigradska Banja sa uređenim termo mineralnim izvorima.

Zaječar se osim bogate istorije može pohvaliti i Popovom plažom – prostorom za uživanje pored reke Timok sa sređenim igralištem za decu, sportskim terenima i parkom.

Foto: TOG Zaječar

Sportsko rekreativni centar sportska hala kao i fudbalski tereni, gradski stadion, Euro klub sa 6 teniskih terena i olimpijski bazen nalaze se u podnožju park šume kraljevica i predstavljaju centar sportskih dešavanja u gradu, ali i mesto gde se održava i čuvena rok manifestacija Gitarijada.

Opština se nalazi u kontinentalnom klimatskom pojasu. Klima je vlažno umerena, sa toplim i suvim letom i umereno hladnom zimom, najhladniji meseci su u proseku januar i februar, a najtopliji jul sa temperaturama do 40 °C.