IZAĐI MI NA TEGLU Najveći gastronomski karavan na Balkanu!!!

Na dan gradske slave, 21.septembra, Zaječar je bio domaćin karavana u okviru koga je organizovano i  takmičenje u pripremanju ajvara “Izađi mi na teglu”.

Karavan je krenuo 19. avgusta i trajao je sve do 12. oktobra, do kada je obišao više od 30 gradova širom Srbije.

Ove godine okupilo se oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika koji su od avgusta do oktobra, kako je planirano, napunili oko 6.000 tegli ajvara.

Pored takmičarskog dela, organizovan je i bogat celodnevni program za posetioce, vredne nagrade za pobednike,  kao i edukativni dečiji program.

15 različitih ekipa i 15 različitih načina pripremanja ajvara, a samo jedan pobednik!

Pobedu u takmičenju „Izađi mi na teglu“ odnela je ekipa „Grad Zaječar“- Gradski većnici i njihovi pomoćnici spremili su, po oceni žirija, najbolji ajvar.

Ajvar  koji je pripremila ekipa „Prlićanci“ zaslužio je bronzanu medalju, a za titulu vicešampiona izborili su se članovi ekipe „Timočki divljaci – PSK Istok“.

 Pored pomenutih takmičili su se još i ekipe: „Male tajne varjače“, Udruženje žena „Grljan“, Veljković  Borka izVražogrnca, „Vredni momci  Pavlović“, PG „Radojković“,  Izviđači  „Đorđe Simeonović“ „Timočki divljaci“, „Aleksandar“, Udruženje žena „Romula“, „Vredne Gamzigrađanke“…

Takmičarima su i ove godine bili obezbeđeni svi potrebni uslovi za učešće: natkriveni štandovi, sto i stolice, peći za pečenje paprike i pripremu ajvara, drva, tegle, sveža paprika u količini potrebnoj za pripremanje jedne ture „srpskog kavijara“, ulje, šećer i so.

Iako je svaka od ekipa sa sobom je ponela tajne sastojke,  svi su bili složni u jednom: najvažnije i ovoga puta bilo je druženje i lep provod!

Od ove sezone, karavan je dobio podršku Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kao i podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave uz čiju pomoć je pokrenut i putujući Edukativni centar.

U saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i 6 opština, biće pokrenuta serija edukacija usmerenih ka novim preduzetnicima koji žele da pokrenu sopstvenu proizvodnju. U cilju podsticaja razvoja lokalnog preduzetništva, ugledni predavači održali su  seriju predavanja koja obuhvataju različite teme kao što su: kvalitet sirovina, preduzetništvo, prodajne veštine i reklamiranje proizvoda, izvori finansiranja, izrada projekata, finansije i mnoge druge. Predavanja je održano u Zaječaru 21. septembra. Edukacija je bila besplatna.

Posle takmičenja u Zaječaru, karavan se seli u Beograd 12.10.2019.gde je održano finalno takmičenje najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu, već svima poznatom po simpatičnom nazivu „Izađi mi nateglu“. Nacionalno takmičenje u spremanju omiljenog jesenjeg delikatesa okupilo je 30 najboljih ajvar majstora iz cele Srbije. Takmičenje se održalo  ispred Tempa na Adi  na Obrenovačkom putu sa početkom u 11 h, gde se odigrala sjajna zabava i celodnevna degustacija najrazličitijih gastronomskih specijaliteta iz svih krajeva Srbije.

U proteklih šest sezona karavan je obišao 160 gradova, imao je oko 3.000 takmičarskih ekipai18.000 učesnika. Takmičari su ispekli preko 750.000 komada paprike , a napunjeno je oko 30.000 tegli ajvara. Manifestaciju je do kraja šeste sezone posetilo čak 750.000 posetilaca!

Akcija, organizovana kao svojevrsni karavan po gradovima Srbije, predstavlja turističko-privrednu manifestaciju, koja promoviše ajvar, kao jedan od domaćih gastro brendova, sa ciljem unapređenja kvaliteta proizvoda i prodaje.