MANASTIR SUVODOL

Manastir Suvodol nalazi se u dolini Selačke reke, u ataru sela po kome reka nosi ime. Sa svih strana okružen je visovima: Treska (1.025 metara), Janošica (992) i Vetren (500). Posvećen je rođenju Presvete Bogorodice. Kad je crkvena slava, narod ovde dolazi iz svih krajeva Timočke krajine.

Prvi Hram koji je građen na istom mestu sazidan je početkom 11. veka. Vremenom je dosta oštećen, pa je (po narodnom predanju, pošto pisanih dokumenata nema), obnovljen u 14. veku za vreme kralja Milutina i kasnije, za vreme kneza Lazara. Pominje se još jedna rekonstrukcija iz 17. veka, kad je manastir živopisan ponovo (preko starih fresaka oslikane su nove).

O lepotama ovog kraja piše austrijski arheolog i putopisac Feliks Kanic, koji je 1860. godine obilazio istočnu Srbiju i u manastir došao sa piscem i lekarom Stevanom Mačajem: “Retko sam video živopisniju klisuru. Krečne stene koje se na obema obalama Selačke reke sve bliže sužavaju, reflektovale su svoje svetlo stenje sa vegetacijom u kristalno bistrom potoku. Sve jače i jače tajanstveno hujanje jednog, preko 20 metara visokog vodopada, koji pada u više kaskada – pratilo nas je sve do manastira Suvodola…“.

Sadašnja crkva je skladne lepote, pravougaone osnove i ukrašena je lepim freskama. Ikonostas je pravljen u stilu neoklasicizma. Ima dosta ikona, koje najvećim delom potiču iz 19. veka. Izrađivali su ih školovani umetnici.

Danas je Suvodol ženski manastir. Dosta ljudi dolazi da se ovde pomoli, a među njima je mnogo bolesnika iz svih delova Srbije. Razlog je u tome što se priča da je episkop Evgenije prilikom izgradnje hrama u zidove ugradio i delić moštiju Svetog Velikomučenika Pantelejmona, koji se slavi kao veliki iscelitelj.

Autor: Ana Ignjatović