FELIX ROMULIANA

Dolazak u Zaječar, ukoliko ste turista, je nezamisliv bez obilaska carske palate Felix Romuliane. Smeštena kod sela Gamzigrad, 11,5 kilometara od Zaječara, ovo arheološko nalazište s kraja 3. i početka 4. veka, predstavlja jedan od najbolje sačuvanih rimskih spomenika u Srbiji. Pokušaćemo da Vam predstavimo ovaj, nekada carski dvorac u par rečenica, ali pravu lepotu ćete osetiti obilaskom istog uz stručne vodiče koji se nalaze na samom lokalitetu.

Arheološka iskopavanja su započeta 1953. godine, pod pretpostavkom da se radi o vojnom logoru, administrativnom ili crkvenom središtu, međutim otkrivanjem luksuznih podnih mozaika i skulptura od mermera je namena ovog zdanja dovedena u pitanje. Zagonetka je rešena 1984. godine, kada je pronađena arhivolta na kojoj je pisalo FELIX ROMULIANA. Ovim otkrićem je potvrđena hipoteza akademika Dragoslava Srejovića postavljena godinu dana ranije da je reč o carskoj palati, koju je gradio imperator Galerije, nazvavši je po svojoj majci Romuli. Ovo impozantno zdanje zidano je sa namerom da se car, nakon silaska sa prestola povuče i ostatak života proživi u njemu.

Želja imperatora Gaja Galerija Valerija Maksimijana da uživa u njoj nakon odlaska sa prestola nikada nije ostvarena, ali je zbog svoje posebnosti ova palata 2007. godine proglašena za spomenik svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.