Manastir Suvodol

U dolini Selačke reke, u ataru sela po kome reka nosi ime nalazi se manastir Suvodol posvećen rođenju Presvete Bogorodice. Manastir se ubraja u najstarije zadužbine u Srbiji, a tokom svoga postojanja rušen je i ponovo građen.

Početkom 19. veka Turci su posle jedne bitke sa Srbima, crkvu teško oskrnavili, a o tome, kao i o lepotama ovog kraja pisao je austrijski arheolog i putopisac Feliks Kanic, što ujedno predstavlja i prve pisane podatke o manastiru.

Sadašnja crkva je skladne lepote, pravougaone osnove, a ukrašena je freskama novijeg datuma.

Danas je Suvodol ženski manastir u koji dosta ljudi dolazi da se pomoli, a među njima je mnogo bolesnika iz svih delova Srbije. Razlog tome je verovanje da je episkop Evgenije prilikom gradnje hrama u zidove ugradio i delić moštiju Svetog Velikomučenika Pantelejmona, koji se slavi kao veliki iscelitelj.

Manastir Svetog Petra i Pavla

Drugi lepi hram koji se nalazi na 14 kilometara od Zaječara, je manastir posvećen apostolima Sv. Petru i Pavlu. Nadomak je Grliškog jezera (i crkva i jezero dobili su ime po obližnjem selu), a nastao je prema podacima u starijem periodu srednjeg veka.

Natpis iznad ulaza obaveštava namernika da je manastir na samom početku Prvog srpskog ustanka dograđivao i popravljao jedan od prvih ustanika u ovom kraju, pop Radosav Živanović. Kasnije je ovo mesto postalo sedište pobunjeničkog pokreta srpskog naroda protiv turske vlasti.

Crkva ima pravougaonu osnovu sa pripratom, tremom i pomoćnom prostorijom, a ikonostas je rad nepoznatog slikara.

Sa spoljne strane manastira, na severnoj strani, nalaze se grobovi sveštenika.

Manastiri u Timočkoj eparhiji