Na samom istoku naše zemlje, u predelu koji mnogi smatraju najlepšim na Balkanu, u centru Timočke Krajine nalazi se grad koji predstavlja geografski, administrativni, privredni, politički kulturni centar Timočke Krajine u kome će vam zov prirode i huk vekova omogućiti avanturu koje ćete se uvek rado sećati. Timočka Krajina, kao zasebna geografska celina dobila je naziv upravo po rekama Crnog i Belog Timoka. Zaječarski basen pripada Crnom, Belom i Velikom Timoku.

Grad je izgrađen na raskrsnici magistralnih puteva što mu daje poseban međunarodni značaj.

Za sve one koji lepotu uživanja prepoznaju u netaknutoj prirodi i izvorima termalnih voda koja su se pod zemljom skrila pa svojom tajnovitošću mame, u ljubaznim i srdačnim domaćinima, Zaječar je grad koje će opravdati njihova očekivanja. Na samo 11 km od grada je Gamzigradska banja (savremeno banjsko lečilište) sa specijalnom bolnicom za rehabilitaciju „Gamzigrad“. Boravak u ovom gradu koji je domaćin najstarije rock manifestacije na svetu – Gitarijade, pamte ljubitelji rock’n’roll-a.

Ostaćemo upamćeni i kod onih koji uživaju u jezerskim lepotama, jer se nedaleko od Zaječara nalazi Rgotsko jezero za koje kažu da je najčistije u Evropi, sa temperaturom vode od 25 – 26 stepeni celzijusa i dubinom od 40 metara. Sliku jezerskih lepota svakako će upotpuniti Grliško jezero i jezero Sovinac. Užitak u vrelim letnjim danima će pružiti bazen olimpijskih razmera ušuškan u podnožju park – šume Kraljevica koja će pružiti nezaboravne večernje šetnje u atraktivnom prirodnom okruženju.

U blizini se nalaze ostaci kasnoantičke carske palate, Felix Romuliane, čije moćne kamene zidine dočaravaju prošlost jednog naroda, jedne zemlje u kojoj su rimski imperatori ostavili duboke tragove. Građena od strane rimskog imperatora Gaja Valerija Galerija Maksimijana krajem III i početkom IV veka naše ere, zbog svojih posebnosti se od 2007. godine nalazi na prestižnoj liste svetske kulturne baštine, na listi UNESCO-a.