U organizaciji Turističke organizacije grada Zaječara i pod pokroviteljstvom Grada Zaječara ovog vikenda je na Trgu oslobođenja održan trodnevni „Gastro karavan“.Turističko – gastronomska manifestacija je okupila kuvare i goste iz različitih krajeva naše zemlje a posetioci su imali priliku da probaju kulinarske specijalitete iz Pirota, Zlatibora, Boljevca, Medveđe, Sente, Knjaževca, Mađarske, Zrenjanina, Sokobanje, Svrljiga… Pored gastro uživanja, mogli su i da kupe brojne proizvode domaće radinosti, uključujući hranu, meleme, pčelinje proizvode, mesne proizvode, nakit, drvenariju i mnoge druge artikle.
Mališane i goste zabavljao je voditeljski par koji je svojim šarmom i energijom dodatno obogatio celodnevni program, kao i maskota iz poznatih crtanih filmova. Njihova prisutnost donela je dodatnu radost i uzbuđenje među posetioce svih uzrasta. Mališani su uživali u specijalno pripremljenim aktivnostima i igrama, a posebno su uživali u kući balona, gde su se družili i slikali. I ove godine bile su obezbeđene nagrade za najmlađe. Program je bio raznovrstan i prilagođen svim generacijama, obezbeđujući tako nezaboravan doživljaj za sve prisutne. Dok su odrasli mogli da se opuste i uživaju u bogatoj gastronomskoj ponudi. Voditeljski par je sa svojim duhovitim komentarima i interakcijom sa publikom stvarao prijateljsku atmosferu koja je doprinela još većem uživanju svih prisutnih.
Prvo amatersko udruženje kuvara „Pauk“ iz Sente oduševilo je prisutne svojim specijalitetima. Učesnici iz Sente i Mađarske su, osim svoje izvrsne gastro ponude, dodatno oduševili prisutne sjajnim gostima – NK HIPP-HOPP iz Nađkereša, Mađarske. Ovi fantastični igrači su svojim impresivnim nastupom ostavili snažan utisak na publiku. Vođa grupe, Straban Istvan, nije samo svetski prvak u elektro bugiju, već i trostruki evropski prvak i višestruki mađarski prvak, čime su dodatno obogatili celokupno iskustvo manifestacije. Organizatori su ih darovali majicama sa motivom Gitarijade, što je dodatno povezalo učesnike i goste. Nakon povratka u Sentu, NK HIPP-HOPP su se ponosno fotografisali u tim majicama u svojoj skupštini i podelili svoje fantastične utiske sa svojim sugrađanima. Uz mnoštvo nagrada i priznanja, poseban trenutak bio je proglašenje kralja i kraljice karavana. Ovi izuzetni pojedinci su se istakli svojom doprinosom i strastvenim angažmanom. Njihova krunisanja predstavljaju posebno priznanje za njihovu posvećenost i doprinos celokupnom događaju. Straban Anna iz Nyarsapat-a iz Mađarske je ponela titulu kraljice, a Goran Balog iz Sente je proglašen za kralja Gastro karavana. Za najbolji specijalitet proglašen je Tarana sa severa Srbije donoseći još jednu nagradu Senti.
Zaječarci su imali priliku da probaju pršutu sa Zlatibora, belmuž iz Svrljiga i druge specijalitete, a na tezgama su se našli i delikatesi od mesa, različite vrste sireva, rakije, med, razne vrste slatkiša i još mnogo toga.
„ Naši posetioci su u prilici da probaju neke čuvene specijalite iz raznih krajeva Srbije, što nam je i ideja – da promovišemo gastro ponudu naše zemlje. Osmislili smo neke takmičarske aktivnosti, pa ćemo prvi put na karavnu imati titule kralj karavana i kraljica karavana, nagradićemo specijalitet koji odlukom žirija bude najukusniji, ali nagradićemo i one koji naprave najukusniju slanu ili slatku pitu. U okviru karavana, organizovane su i radionice gastronomskog tipa gde su žene iz uduženja, zajedno sa mališanima, pravile razne specijalitet. Ovde imamo oko 140 izlagača i želim da ova manifestacija postane tradicionalna, jer na najbolji način predstavljati spoj kulture, tradicije i običaja naroda iz svih krajeva naše zemlje. Na ovaj način smo gastronomsku ponudu naših gradova prikazali široj javnosti i među sobom razmenili dobra iskustva. Svi se dobro zabavljamo i uživamo i nema većeg zadovoljstva nego kada vidim da su svi nasmejani i zadovoljni. Naša turistička ponuda je veoma dobra, naši specijaliteti vrhunski, tako da sam sigurna da će se svi gosti na najlepši način sećati Zaječara,“ istakla je Dragana Gogić Rajković direktorka TO Zaječar.
Zaječarska biblioteka „Svetozar Marković“ je posetiocima darivala knjige iz svog izdanja i besplatnu godišnju članarinu, dodatno obogativši kulturnu dimenziju manifestacije. Ovaj drugi po redu gastro karavan u Zaječaru je spojio različite aspekte kulturnog nasleđa i kreativnosti, pružajući posetiocima nezaboravan doživljaj. I nije samo promovisao bogatu gastronomsku ponudu gradova i opština učesnika, već je pružio i nezaboravno iskustvo ispunjeno smehom, zabavom i ukusnim jelima.