Rgotsko jezero

Na 3 hektara površine nadomak sela Rgotina nalazi se jedno od najčistijih jezera Evrope. Nastalo je 1978 godine punjenjem kopa kvarcnog peska koji je ta tom mestu bio eksploatisan preko 70 godina. Kvarcni pesak zaslužan je za čistoću i boju vode koja prolazi kroz prirodni filter i sama se prečišćava. To čini da u letnjim danima  delovi obale jezera dobijaju boju nalik Jonskoj obali mora. Na obalama jezera ne postoji uređena plaža ali to ne utiče na broj posetilaca koje privlači. Jezero je bilo dubine preko 40 metara kada je nastalo da bi se vremenom iznivelisalo na 15ak koliko sada iznosi. Jezero je poribljeno i privlači pored kupača i veliki broj ribolivaca i fotografa zbog lepote njenih obala.

Grliško jezero

Na 14 km od Zaječara, na prostoru između sela Grlište i Leskovac, nalazi se najveće od 3 jezera koja okružuju grad. Izgrađeno je krajem 80ih godina za obezbeđivanje pijeće vode građanima Zaječara i okolnih sela. Površine jezera je oko 100 hektara sa najvećom dubinom od oko 20 metara. Nadomak jezera nalazi se i jedan od najstarijih manastira – manastir Svetog Petra i Pavla, iz XIV veka, kao i česma sa izvorskom vodom. Postoji i  kružna staza kojom je moguće obići celo jezero, kao i brojne neuređene plaže koje posećuju izletnici i ribolovci. Jezero je bogato ribom (som,smuđ,šaran) a poznato je da su dubine jezera dom kapitalnih primeraka soma.  Obilazak jezera, ribolov i druge aktivnosti podležu strogim propisima o zaštiti životne sredine.

Sovinac jezero

Akumulacija Sovinac izgrađena je pored magistralnog puta Zaječar-Negotin, na mestu nekadašnjeg potoka, radi navodnjavanja okolnih njiva. Nalazi se na  oko 15 hektara površine sa najvećom dubinom od oko 12 metara. Na jezeru se nalazio motel sa restoranom koji više nije u funkciji kao i kamp sa sportskim terenima i parking prostorom. Trenutno se koristi za navodnjavanje i ribolov, kao i za aktivnosti izviđačkih društava iz Zaječara i okolnih gradova.  Sa jezera se pruža pogled na planine Stol i Veliki krš što čini zalazak sunca neopisivim slikom sa ovog mesta.