Manifestacija „Izađi mi na teglu 2023“ oživela je Trg oslobođenja u Zaječaru svojim neodoljivim mirisom pečene paprike, izazivajući zadovoljstvo među prisutnima, kako posetiocima tako i učesnicima. Ovogodišnja 10. jubilarna manifestacija donela je radost mnogima, posebno pobedničkim ekipama: školi „Vuk Karadžić“ iz Velikog Izvora koja je osvojila treće mesto, ekipi „Romule“ iz Gamzigrada koja je zauzela drugo mesto i naravno, ekipi “ Vredne Vlajne“ iz Rudne Glave koja je ponela prvo mesto. Ono što je činilo ovogodišnji događaj posebno uzbudljivim jeste bogata gastronomska ponuda i mogućnost učešća u raznim takmičarskim aktivnostima kako za takmičare, tako i za posetioce.
Saša Stamenković, tvorac projekta „Izađi mi na teglu“, naglasio je porast popularnosti potrage za najboljim srpskim ajvarom i koristi koje donosi manifestacija.
„Već deset godina se bavimo ovim, kako mi to volimo reći, “teglanjem” i tokom tog vremena dogodilo se mnogo lepih i zanimljivih stvari. Ovo takmičenje je jedinstveno u zemlji iz mnogo razloga i ove godine se održava u 16 gradova. Za takmičare obezbeđujemo sve što im je potrebno. Iako broj takmičarskih ekipa ograničavamo na deset, uvek postoji ogromno interesovanje. Mnogi od njih, koji su osvojili popularne šporete „Smederevce“, ih poklanjaju ili dodeljuju onima kojima su potrebniji. Do sada smo na taj način podelili više od 30 šporeta. Takođe, prvi put smo primetili da su neka domaćinstva koja se takmiče pokrenula sopstvenu proizvodnju ajvara. U proteklih deset godina, više od 40 domaćinstava je započelo sopstvenu proizvodnju ajvara, što smatramo velikim uspehom“, istakao je Stamenković.
Osim što ovo takmičenje okuplja majstore ajvara i bira najbolje među njima, ono takođe pruža priliku za promociju bogatog kulturnog i turističkog nasleđa grada domaćina. Direktorka Turističke organizacije grada Zaječara, Dragana Gogić Rajković, ističe važnost ovog događaja.
“Jedna od novina ove godine je to što će i deca iz Ustanove „Oblutak“ moći da uživaju u ovom vrhunskom specijalitetu. Sve takmičarske ekipe ovogodišnjeg 10. Gastro karavana „Izađi mi na teglu“ sa zadovoljstvom su podržale predlog gradonačelnika Boška Ničića i donirale pripremljeni ajvar ovoj ustanovi”,istakla je Gogić rajković. Danas je direktorka Turističke organizacije grada Zaječara, Dragana Gogić Rajković, lično uručila donaciju Ustanovi „Oblutak“ u Zaječaru.
“Pored takmičenja u pravljenju ajvara, na zaječarskom trgu se predstavilo i 50 izlagača iz cele Srbije, nudeći raznovrsne proizvode kao što su suhomesnati proizvodi, sirevi, čajevi, likeri i slatkiši. Ovo je samo jedan od brojnih događaja koje Turistička organizacija Zaječara organizuje tokom godine. Postoji i razmatranje o organizaciji bazara na trgu u novembru, a ukoliko se odustane od te ideje, sledi petodnevni prednovogodišnji bazar od 25. do 30. decembra”, kazala je direktorka Gogić Rajković.