U atrijumu Narodne biblioteke Srbije, u utorak, 3. oktobra 2023. godine, tačno u podne, svečano je otvorena izložba posvećena Kulturnim rutama Saveta Evrope koje prolaze kroz Srbiju. Ova izložba predstavlja samo jednu od mnogih aktivnosti koje se sprovode u okviru inicijative Saveta Evrope poznate kao „Dani Saveta Evrope u zemljama članicama“. Inicijativa je rezultat saradnje Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i omladine i Turističke organizacije Srbije.
Cilj ove inicijative je da podigne svest o značaju i ulozi Saveta Evrope, naglasivši principe i vrednosti koje ova međunarodna organizacija promoviše i štiti. Planirano je da se inicijativa sprovede u državama članicama do 2025. godine.
Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili članovi visokog ranga iz različitih sektora: Gordana Predić, posebni savetnik ministra kulture; Dunja Đenić, pomoćnica ministra u Ministarstvu turizma i omladine; Vesna Zlatić, pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije; i Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije.
Ovom dogadjaju prisustvovala je i direktorka Turističke organizacije grada Zaječara Dragana Gogić Rajković.
„Izložba je zaista impresivna i pruža dubok uvid u bogatu kulturnu baštinu Srbije i Evrope. Prisustvovati ovom događaju bilo je inspirativno i podstiče na razmišljanje o važnosti očuvanja i promocije kulturnog nasleđa. Susret sa posetiocima i kolegama iz sektora turizma dodatno me uverio u potencijal za razvoj turizma u našoj regiji“, istakla je Gogić Rajković.
Izložba se može razgledati do 17. oktobra 2023. godine.