Turistička organizacija grada Zaječara s ponosom učestvuje na 17. Međunarodnom Sajmu etno hrane i pića u Beogradu. Četiri lokalna poljoprivredna gazdinstva predstavljaju svoje autentične proizvode na ovom prestižnom događaju. Grad Zaječar već drugu godinu zaredom ističe svoju prisutnost na najstarijoj manifestaciji ovog tipa u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope. Naši lokalni proizvođači izlažu svoje proizvode, naglašavajući tradiciju i kvalitet. Kako kažu, fokusiraju se na gotove proizvode i organske namirnice i rade na brendiranju tradicionalnih proizvoda.
Sa više od 300 izlagača iz Srbije i regiona, sajam promoviše organsku proizvodnju koja se u zemlji razvija, obuhvatajući oko 7.000 poljoprivrednih gazdinstava. Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, je istakla značajan razvoj organske proizvodnje u zemlji, s posebnim naglaskom na rast izvoza domaćih organskih proizvoda. Ova manifestacija ne samo da omogućava degustaciju i kupovinu tradicionalnih proizvoda, već i stvara poslovne prilike i podržava očuvanje tradicije.
Direktorka Turističke organizacije grada Zaječara, Dragana Gogić Rajković, ističe da je cilj naše prisutnosti na sajmu promovisanje lokalnih tradicionalnih proizvoda kao autentičnih simbola grada, s namerom da postanu nezaobilazan deo turističke ponude. “Pozitivni utisci sa Sajma i veliko interesovanje posetilaca dodatno nas motivišu da jačamo turističku privlačnost Zaječara”.
Ova aktivnost je deo Programa podrške poljoprivredi u Zaječaru za 2023. Lokalna samouprava je finansirala prevoz i prisustvo na štandu za proizvođače koji učestvuju u ovom događaju.