U Velikom Izvoru kod Zaječara, juče je završena 11. dvodnevna manifestacija „Bašta Balkana“, posvećena tradicionalnom narodnom stvaralaštvu. Ova izvanredna priredba je u potpunosti opravdala svoj naziv, okupivši oko 900 učesnika iz 27 opština i gradova Srbije, ali i iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Severne Makedonije i Slovenije. Početak manifestacije obeležilo je takmičenje u kuvanju sarmi, a potom je usledio traktorski defile kroz selo. Tradicionalno takmičenje orača nije izostalo ni ove godine, a prvo mesto je pripalo Mlađanu Stojanoviću iz Grljana, članu ekipe Nezavisnog sindikata policije. Na drugom mestu se našao Miloš Žikić, takođe član iste ekipe. Predsednik mesne zajednice Veliki Izor Neli Nikolić i predsednik opštine Kula Vladimir Vladimirov su potpisali protokol o saradnji Velikog Izvora i Kule, s ciljem ponovnog organizovanja Međunarodnog sabora Vrška Čuka. Ovaj sabor je poslednji put održan pre više od pola veka, 1971. godine.
Drugog dana manifestacije, posetioci su imali priliku da uživaju u raznovrsnim aktivnostima, uključujući dečji maskenbal i bogat kulturno-umetnički program. Članovi kulturno-umetničkih društava iz mnogih krajeva, uključujući Veliki Izvor, Halovo, Vražogrnac, Gamzigrad, Rgotinu, Gradskovo, Grlište, Šljivar, Zvezdan, Duboče, i FSDR „Jovica Joca Mihailović“ iz Zaječara, su svojim nastupima očuvali folklor i tradiciju svog kraja. Ove godine, prvi put je na „Bašti Balkana“ organizovano takmičenje seoskih kulturno-umetničkih društava sa teritorije grada Zaječara, a pobednik je bio KUD „Stojan Nikolić Čile“ iz Velikog Izvora. Nagrada za najbolji izvorni splet pripala je KUD-u „Gradec“ iz Gradskova, dok je nagradu za najbolju koreografiju osvojio KUD „Zoran Gajić“ iz Rgotine. Najbolji kolovođa je Mihajlo Ilić, a najbolji kec je Ena Nikolić, oboje iz KUD-a „Zoran Gajić“ iz Rgotine. Tokom manifestacije je izabrana i lepotica Bašte Balkana, a titulu je ponela Mina Petrović iz Halova. Prva pratilja je bila Andrea Jovanović iz Zvezdana, dok je druga pratilja bila Iva Mihajlović iz Zaječara. Takmičenje u kuvanju gulaša je bilo posebno atraktivno, a ekipa „Tri brata“ se okitila titulom pobednika. Takođe, privukla je pažnju i trka sa mlekarskim kantama, gde su Aleksandar Mladenović i Violeta Bradić Dobrosavljević iz Velikog Izvora bili najbolji u muškoj i ženskoj kategoriji. Posetioci su mogli da se nadmeću u borbi na brvnu, dok su najjači testirali svoju snagu u nadvlačenju konopca. Članovi Nezavisnog sindikata policije su ostvarili izvanredne rezultate, osvojivši prvo mesto u nadvlačenju konopca, dok je Marko Ilić, takođe član ekipe NSP, bio pobednik u borbi na brvnu. U okviru manifestacije je organizovano i takmičenje u bacanju bale sena preko prečke, a pobednik ove discipline je bio Ivan Cačević iz Velikog Izvora.
Direktorka Turističke organizacije grada Zaječara Dragana Gogić Rajković ističe da manifestacija „Bašta Balkana“ postaje nezaobilazno kulturno i turističko dešavanje, privlačeći mnogobrojne posetioce.
“Ovogodišnje takmičenje je obogatilo program tradicionalnim elementima i modernim aktivnostima, stvarajući poseban doživljaj za sve generacije. Takođe, potpisivanje sporazuma o saradnji za obnovu Međunarodnog sabora Vrška Čuka obećava još uzbudljivih događaja u budućnosti.”
Organizacija ove manifestacije je rezultat saradnje između Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“, Turističke organizacije grada Zaječara, Sportskog saveza grada Zaječara i Mesne zajednice Veliki Izvor.Pokrovitelj je grad Zaječar.