Međunarodni sajam turizma u Beogradu svečano je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministra turizma i omladine Srbije Huseina Memića i grčke ministarke turizma Olge Kefalojani, zemlje partnera ovogodišnje manifestacije. Vučić je istakao da je Srbija prošle godine prvi put u istoriji nadmašila broj domaćih turista stranim posetiocima, dok je u 2023. bila vodeća destinacija po rastu prihoda od stranih turista za 79% u odnosu na 2019. godinu. Srbija se predstavlja kao centar inovacija i lider u veštačkoj inteligenciji, te će nastaviti jačati kulturnu ponudu širom zemlje, od Beograda do drugih gradova poput Lebana, Caričinog grada, Kablara, Zaječara, Kostolca, Niša i puteva rimskih imperatora.
Sajam, koji traje do 25. februara, okuplja preko 27 zemalja i 400 izlagača, predstavljajući širok spektar destinacija. Pod sloganom „Avantura počinje ovde“, na sajamu ove godine predstavljaju se i nove zemlje poput Kambodže, Ekvadora, Svete Lucije i Libije, dok se Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe ponovo pridružuju. Srbija svoje turističke potencijale predstavlja i kroz regionalne i lokalne turističke organizacije iz celog regiona.
Direktorka Turističke organizacije grada Zaječara, Dragana Gogić Rajković je istakla važnost sajma za razvoj poslovne saradnje i umrežavanje.
„Ponosni smo što se i ove godine pridružujemo najistaknutijoj turističkoj manifestaciji u regionu. Naša organizacija će predstaviti grad Zaječar kao destinaciju bogatu kulturnom i festivalskom ponudom, sa Romulianom, Gitarijadom, te drugim festivalima i bogatstvom kulturne baštine. Radujemo se vašem dolasku!“