U 2023. godini, grad Zaječar je ostvario značajan rast u turističkom prometu u poređenju sa prethodnom 2022. godinom. Prema podacima iz Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma, grad je zabeležio porast kako u broju dolazaka turista, tako i u broju noćenja.
Registrovani dolasci turista su porasli za 10,5% u poređenju sa brojem registrovanih dolazaka u 2022. godini. Takođe, primećen je značajan rast u broju dolazaka stranih turista od 26%, dok je broj domaćih turista povećan za 3,4%. Što se tiče broja registrovanih noćenja, zabeležen je rast od 4,6% u 2023. godini u odnosu na prethodnu godinu. Broj noćenja stranih turista povećan je za 13,3% u poređenju sa 2022. godinom, što ukazuje na značajan porast interesovanja stranih posetilaca za ovu destinaciju.
“Ovi podaci jasno pokazuju da je grad Zaječar postao sve popularnija turistička destinacija tokom 2023. godine, privlačeći kako domaće, tako i strane posetioce, što je rezultat uspešnih marketinških strategija i poboljšane turističke ponude u regionu,” istakla je direktorka Turističke organizacije grada Zaječara Dragana Gogić Rajković.