Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije, uz podršku Globalnog saveta za održivi turizam, su zajednički organizovali seriju radionica posvećenih održivom turizmu. Ove radionice su se odvijale tokom dvodnevnog perioda u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a okupile su predstavnike, direktore i stručnjake iz Ministarstva turizma i omladine, turističkih organizacija i privatnog sektora. Glavni cilj ovih radionica bio je upoznavanje učesnika sa standardima domaćinskog turizma.
Na radionicama su predstavljani primeri dobre prakse, a polaznici su bili detaljno informisani o primeni kriterijuma održivog razvoja turizma. Među prisutnima na radionicama bio je i pomoćnik ministra turizma, Nemanja Radović. Pomoćnica ministra turizma i omladine, Dunja Đenić, naglasila je da se razvoj turizma u Srbiji temelji na principima održivosti, uzimajući u obzir ekonomske, kulturološke, sociološke, društvene i ekološke aspekte.
Đenićeva je takođe istakla da članstvo Srbije u Globalnom savetu za održivi turizam predstavlja i privilegiju i odgovornost za sve aktere u turizmu Srbije, jer će ubuduće razvoj turizma morati da se usklađuje sa globalno prihvaćenim kriterijumima. Očekuje se da će do kraja godine biti kreirani nacionalni kriterijumi održivog razvoja turizma koji će biti usklađeni sa standardima Globalnog saveta za održivi turizam, obuhvatajući tri ključne kategorije: razvoj turističkih destinacija, hotelijersku industriju i organizatore putovanja.
Jelena Manić Petronikolos, koordinatorka sektora za ciljeve održivog razvoja u UNDP-u, koja je takođe aktivno učestvovala u organizaciji ovih radionica, izrazila je uverenje da Srbija poseduje veliki potencijal za razvoj održivog turizma. To uključuje bogatstvo prirodnih lepota, duboko ukorenjeno kulturno nasleđe, autentičnu lokalnu kulturu i tradiciju koje savremeni turisti sve više traže. Održivi razvoj turizma igra ključnu ulogu u podršci lokalnom ekonomskom rastu, posebno unapređenju malih i srednjih preduzeća, kao i promociji cirkularne ekonomije, što doprinosi smanjenju migracija, posebno u ruralnim oblastima.
Direktorka Turističke organizacije grada Zaječara, Dragana Gogić Rajković, aktivno je učestvovala na radionicama koje su pružile smernice o tome kako optimizirati društvene i ekonomske koristi za lokalnu zajednicu, istovremeno smanjujući negativne efekte. Prema njenim rečima radionice su omogućile učesnicima da bolje razumeju značaj održivosti za lokalnu zajednicu i kako ona doprinosi ekonomskom razvoju, unapređenju kvaliteta života stanovnika i pružanju autentičnog lokalnog iskustva turistima, uz očuvanje prirodne sredine.
Srbija je postala članica Globalnog saveta za održivi turizam u maju tekuće godine, uz podršku UNDP-a. Ovo članstvo se očekuje da će omogućiti Srbiji da se prilagodi globalnim standardima održivosti u turizmu, uzimajući u obzir posebne potrebe zemlje, i tako postane prepoznata kao destinacija za održivi turizam širom sveta.