Na beogradskoj Adi Ciganliji danas je održano finale takmičenja u pravljenju ajvara pod nazivom „Izađi mi na teglu“. Na ovom takmičenju je učestvovalo 30 ekipa majstora jesenjih poslastica iz celog regiona, a pobedila je ekipa „Domaćice“ iz Caribroda, odnosno iz Dimitrovgrada.
Štand grada Zaječara je zaslužio titulu najveselijeg i najposećenijeg štanda na manifestaciji. Naše predstavnice su se vratile sa dva priznanja. Jedna plaketa je dodeljena gradu Zaječaru za izvanredan doprinos i podršku razvoju manifestacije od samih njenih početaka, dok je druga plaketa uručena Dragani Gogić Rajković, direktorki Turističke organizacije grada Zaječara, kao najboljem lokalnom partneru.
”Duboko smo počašćeni ovim priznanjima i plaketama koje su nam dodeljene. Hvala svima koji su podržavali naš trud. Nastavićemo da se predano angažujemo u razvoju manifestacija i turizma u našem gradu. Ova priznanja su podstrek za nas da nastavimo da se trudimo i unapređujemo naše aktivnosti u budućnosti, kako bismo još više doprineli razvoju naše zajednice”, kazala je Gogić Rajković.
Dok su takmičari marljivo pripremali ajvar, drugi su prodavali već pripremljenu zimnicu, kolače, štrudle, čvarke…Nema mnogo stvari koje nas raduju tokom zime kao tegla domaćeg ajvara na trpezi. Iako volimo turšiju, kisele krastavčiće i pinđur, ajvar je ipak poseban. Međutim, njegova priprema zahteva puno truda, što ga čini teškim za pravljenje kod kuće, pa mnoge domaćice odustaju od tog poduhvata. Srećom, postoje oni koji to rade umesto nas.
Članice ekipe iz našeg grada su istakle da pravljenje ajvara nije teško, te da isti recept koriste kako kod kuće, tako i na takmičenju. Takođe, posetioci su imali priliku da degustiraju ajvar iz našeg kraja i uživaju u njegovom autentičnom ukusu. Na finale takmičenja došli su posetioci sa različitim namerama – neki su želeli da kupe ajvar, drugi su pokušavali da saznaju tajne recepta, a bilo je i onih koji su želeli i jedno i drugo. Dragana Gogić Rajković, direktorka Turističke organizacije grada Zaječara, istakla je da je ovo događaj koji obogaćuje srpsku kulturu i tradiciju, ne samo kroz ajvar, već kroz sve što predstavlja srpski identitet.
„Izađi mi na teglu“ je postao i privredni događaj. Mnogi učesnici su, inspirisani uspehom na ovom takmičenju, pokrenuli proizvodnju “srpskog kavijara”. Ljiljana Vukotić, jedan od organizatora manifestacije „Izađi mi na teglu“, podvukla je da je posebno zadovoljstvo to što je u proteklih deset godina preko 40 domaćinstava odlučilo da se upusti u sopstvenu proizvodnju ajvara.